Helyi közélet

2024.04.24. 17:28

A robotolimpia nemzeti döntőjébe jutásért küzdöttek Szegeden

A Lego robotolimpia egyik kategóriájának regionális elődöntőjét tartották szerdán Szegeden. A 30 csapat nagyjából fele juthat el a nemzeti döntőre, ahol kiderül, ki képviseli idén hazánkat a törökországi világversenyen.

Timár Kriszta

A verseny idei témája a Föld és szövetségesei címmel volt megjelölve.

Fotó: Csikós Zoltán

A World Robot Olympiad LEGO robotépítési és -programozási verseny RoboMission kategóriájának regionális elődöntőjét tartották szerdán a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara székházában. A versenyre idén összesen 117 csapat nevezett, akik öt elődöntőben csapnak össze. A szegedin 30 csapat vett részt három korosztályos kategóriában: külön versenyeztek a 8-12 évesek, a 11-15 évesek és a 14-19 évesek. Jórészt Szegedről és a környező településekről érkeztek diákok a versenyre.

A verseny idei témája a Föld és szövetségesei címmel volt megjelölve.  

Arra tanítja a gyerekeket ez a tematika, hogyan tudnak együtt élni a természettel, illetve hogyan tudják azt megóvni

 – magyarázta Szilasi Péter Tamás, a WRO programigazgatója, az Edutus Egyetem digitális oktatástudományi, fejlesztési és nemzetközi igazgatója.

A csapatok a megadott tematika és szabályok alapján építették és programozták LEGO robotjaikat január óta. A versenyben 2 percig futották a robotok a versenykörüket, ezt pontozták a bírók. 

Összesen háromszor mutathatták be a kört a robottal a csapatok, ezek között végezhettek finomhangolást és javítgathatták a robotot, ha szükségesnek érezték. Nagyon fontos, hogy a gyerekek itt már önállóan dolgoztak, a csapatvezető tanár semmiben nem segíthette őket

 – hangsúlyozta Szilasi Péter Tamás, aki szerint éppen ezért a versenyen többet lehet tanulni, mint a felkészülési időszakban, hiszen itt rá vannak kényszerítve az önálló problémaértelmezésre és problémamegoldásra.

Szegeden 30 csapat vett részt a WRO RoboMission kategóriájának elődöntőjén. Fotó: Gémes Sándor

A mostani elődöntőből a csapatok nagyjából 40 százaléka bejutott a nemzeti döntőbe. Azok számára, akik épphogy lecsúsztak, rendeznek még egy vigaszági megmérettetést is, ahonnan a legjobbak még döntősök lesznek. Az induló csapatok fele így lényegében ott lehet a júniusi, győri döntőn, aminek az a tétje, hogy ki képviselheti Magyarországot november 28-30. között Törökországban, Izmirben a világdöntőn.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában